Solbeskyttelse

Lidt sol er godt, fordi det danner vigtig D-vitamin i huden. Men der er også sundhedsmæssige problemer forbundet med at opholde sig direkte i solen.

Det vigtigt at beskytte sig mod solen og følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger om solbeskyttelse. Fornuftige solvaner mindsker risikoen for solskoldninger samt for hudkræft senere i livet. Jo oftere man udsættes for store UV-doser fra sol og solarier, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Beskyt dig mod solen, når UV-indekset er 3 eller højere.

I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 og 15 fra april til september, at UV-indekset er over 3. UV-indekset er et mål for intensiteten af den UV-stråling, der kommer fra solen. Hvor meget af solens UV-stråling, der kommer igennem til jorden, afhænger blandt andet af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften.

Det kan være svært at vurdere, hvornår UV-indekset er 3 eller mere. Det aktuelle UV-indeks kan aflæses i UV-indeks appen. Den er udviklet af Kræftens Bekæmpelse. Hent den deres hjemmeside.

Brug ikke solarie.

Sundhedsstyrelsen fraråder brug af solarie. Det skyldes at brug af solarie øger risikoen for modermærkekræft og almindelig hudkræft. Du kan også få permanente skader på øjne og hud og din hud ældes hurtigere. Du bliver brun, men du skader din hud og du risikerer at få kræft. Risikoen stiger, jo yngre du er, når du begynder at gå i solarie. Risikoen stiger også jo oftere du går i solarie.

SUNDHEDSSTYRELSENS SOLRÅD

1. Skygge

Du kan undgå meget af solens uv-stråling, hvis du søger skygge når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15.

2. Solhat og tøj

Dæk bar hud til med tøj. Brug en bredskygget solhat, der dækker hoved og øre, og som skygger for ansigt og nakke. Brug solbriller.

3. Solcreme

De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, bør smøres med solcreme. Brug solcreme med mindst faktor 30. Der smøres med rigelige mængder, en god tommelfingerregel er, at bruge én håndfuld solcreme til én krop.


Læs mere om nyheden hos Sundhedstyrelsen eller på kræftensbekæmpelses hjemmeside