Forstoppelse hos børn

En patientvejledning

Barnet betragtes som forstoppet når.

Barnet har afføring mindre end 3 gange ugentligt, hvis der ved toiletbesøg er smerter omkring endetarmsåbningen og anstrengelse ved udskillelse. Eller begge dele (Dette kaldes Rome kriteriuerne for forstoppelse)

Tilbehandling af forstopppelse bruges Polyethylene Glycol 3350 (PEG), som forhandles under navne som Movicol, Moxalole, Lacrofarm, Gangiden m.fl.

Hvordan bruges PEG? (Instuktion til brug af af PEG 3350):

Hvornår bruges PEG? (Indikation):
PEG benyttes som 1.valgspræparat til udtømning og vedligeholdelsesbehandling i forbindelse med obstipation og fækal inkontinens hos børn.
Ikke alle kan lide smagen. Ved problemer pga. smag kan Movicol junior forsøges.

Dispenseringsform, håndtering og holdbarhed:
PEG er et hvidt pulver som købes i afdelte breve, 1 brev svarer til ca. 5 teskefulde og vejer 13 gram. Pulveret i 1 enkeltdosisbeholder opløses i 125 ml væske. Juniorpræparater opløses i ca. 62,5 ml væske.
Det er vigtigt at blandingsforholdet overholdes. Pulveret må blandes op i den form for drik som barnet kan gerne vil drikke – fx saft, juice, kakaomælk.
Væsken kan opbevares tildækket 24 timer i køleskab (2-8°C) efter opløsning. Opblandet PEG må blandes i lunkne fødevarer, fx drikkeklar modermælkserstatning, men må ikke koge med. Det aktive stof bliver ødelagt.
PEG kan godt fryses til fx is.

Hvordan virker det? (Virkemåde):
PEG indeholder macrogoler, der binder vand og dermed giver et øget volumen af afføringen, som på den måde også blødgøres. Tarmbevægelserne normaliseres og tarmtømningen fremskyndes. PEG absorberes praktisk talt ikke fra mave-tarmkanalen og påvirker ikke væske- og salt-(elektrolyt-)balancen.
Virkningen indtræder efter 12-24 timer.

Dosering:
Udtømning: 1 ½ g/kg PEG.
Man starter med en udtømning af alle knolde og blandingsafføring, hvorved barnet får tynd afføring, type 7, ifølge Bristolskalaen (læs mere).
Det er vigtigt, at udtømningen fortsættes, indtil der er sikkerhed for, at der ikke kommer mere formet afføring. Udtømning varer oftest 2-4 dage.
Straks efter opstart af udtømningsbehandling kan forekomme diarre som følge af overløb. Det skal ikke give anledning til reduktion i PEG-dosis. Behandlingen skal fortsætte, indtil sikker udtømning. Er man i tvivl, er det tilrådeligt at fortsætte med udtømning.
Mangelfuld udtømning giver dårligt behandlingsresultat, når man går over til vedligeholdelsesbehandling.
Både forældre og barn skal kende til Bristolskalaen til vurdering af afføringens konsistens.
Efter en god udtømning fortsættes med vedligeholdsbehandling.

Vedligeholdelsesbehandling: Ca. 1 g/kg PEG
Over et par dage nedtrappes til vedligeholdelsesdosis. Der skal ikke justeres i PEG-dosis dagligt. Målet med vedligeholdelsesbehandling er at sikre 1-2 daglige, bløde, smertefrie afføring afføringer af type 4-5.

Hvornår skal man ikke bruge PEG, hvilke utilsigtede virkninger ses? (Kontraindikationer og bivirkninger):

Man skal ikke bruge PEG hvis (Kontraindikationer): Barnet har eller er under mistanke for at have tarmsygdomme: Ileus og mistanke om ileus, gastro-intestinal perforation, svær kronisk inflammatorisk tarmsygdom, toksisk megacolon, ventrikeltømningsforstyrrelse (kan ses ved svær sygdom fx svær ketoacidose).
Vær opmærksom på utilsigtede virkninger (Bivirkninger):
Almindelige (10%): Kvalme, opkastning, abdominalsmerter, meteorisme, diarré, flatulens.
Sjældne (0,01%): Allergiske reaktioner, herunder hududslæt, angioødem og anafylaktisk reaktion.

Læs mere om forstoppelse hos børn på www.drillemave.dk