På disse sider kommer der med jævne mellemrum nyheder.

På disse sider kommer der med jævne mellemrum nyheder, som kan have relevans for dig som patient i Lægehuset Gråbrødrepassagen. Det kan være meddelelse om ferie, nye medarbejdere eller relevante informationer af betydning for din sundhed.

2. Oktober 2023

Vi holder efterårsferie i uge 42.
Klinikken er lukket hele ugen.

Ved akut sygdom henviser på hverdage mellem 8-16 til lægernes telefonpasning tlf. 66141433.

I weekenden og efter kl.16 kan du ringe til lægevagten i Region Syddanmark tlf. 70110707.

Vi glæder os til at se jer igen efter ferien!

Influenzavaccination 2023

Region Syddanmark har i år valgt at borgere ikke kan blive vaccineret gratis for influenza hos deres egen læge.

Influenzavaccination i 2023 bliver anderledes end tidligere

Vaccination for influenza har traditionelt været en opgave som er blevet løst tæt på borgeren og i samarbejde med den læge som kender patienten bedst, nemlig egen læge.

I år har Regionerne og Sundhedsstyrelsen valgt at egen læge ikke må yde den service.

Sundhedsstyrelsen har udsendt invitationer

Den 13. september begyndte Sundhedsstyrelsen at sende invitationer til personer over 65 år.

Andre risikogrupper anbefales også vaccination. Det drejer sig blandt andet om personer med kronisk lungesygdom, hjertekarsygdom, svært nedsat immunforsvar, eller hvis man er gravid i 2. og 3. trimester. Sundhedsstyrelsen udsender ikke invitationer til de sidstnævnte risikogrupper. I stedet åbner tidsbestillingen den 20. september og det er altså op til dig selv at bestille tid. De praktiserende læger har fået besked på at de ikke skal vurdere/henvise kronikere, gravide m.v. til vaccination.

Forældre til Børn i alderen 2-6 år modtager også en invitation i Digital Post. For børnene gælder det også at vi ikke tilbyder gratis influenza vaccination.

Kontakt regionen eller bestil tid på www.vacciner.dk

Vi ville i lægehuset gerne tilbyde rådgivning og vaccination som vi plejer, men alle borgere (Ældre end 65 år, personer med kroniske sygdomme og børn), som kontakter almen praksis i relation til sæsonvaccination, skal i stedet henvises til at kontakte regionen på telefon 99 44 07 17 eller til at selv at bestille tid til vaccination på www.vacciner.dk.

Er du stadig usikker på om du skal eller hvordan du bliver influenza vaccineret i år?

Regionernes nye vaccinations politik har naturligvis givet anledning til en del spørgsmål og hos nogen også utryghed over ikke længere at kunne blive vaccineret hos deres egen læge. Du har mulighed for at læse mere på Region Syddanmarks hjemmeside eller hos sundhedsstyrelsen. Hvis du har problemer med at bestille tid så kan du henvende dig til regionens hotline på telefon 99 44 07 17.

Regionen gør opmærksom på at erfaring viser, at der kan være rift om de første vaccinationstider. De opfordrer dig derfor til at væbne dig med tålmodighed, hvis du oplever udfordringer med at finde tid til vaccination.

Er I helt holdt op med at vaccinere?

Nej, vi er ikke holdt op med at vaccinere. Vi kender dig – du kender os. Børnevaccinationer og rejsevaccinationer kan du stadig trygt få hos os. Se vores afsnit om vacciner: Tryk her!

Læs mere om nyheden på

Region Syddanmarks hjemmeside

Læs mere om nyheden på

Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Bliv klogere på type-2 diabetes

Type 2-diabetes er én af de mest almindelige kroniske sygdomme i Danmark.

Fakta om Type-2 Diabetes

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor ens blodsukker er forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan udnytte insulinen optimalt eller ikke producerer nok. Insulin hjælper cellerne med at optage sukkerstofferne fra den mad, vi spiser. Hvis sukkerstofferne ikke kan komme ind i kroppens celler, så stiger blodsukkeret. Cellerne kan ikke få de sukkerstoffer, som de normal skulle have for at kunne fungere. Insulin er derfor et livsnødvendigt hormon.

Insulin dannes i bugspytkirtlen, som sidder lige under mavesækken.

Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes?

Type 1-diabetes:
– Rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får sygdommen.

– Forskerne ved ikke, hvad der udløser type 1-diabetes, og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.

– Ved type 1-diabetes holde insulinproduktionen i kroppen fuldstændigt op. Det skyldes, at kroppens eget immunforsvar dræber de celler i bugspyt kirtlen, som producerer insulin.

– Hvis man har type 1-diabetes har brug for behandling med insulin.


Type 2-diabetes:
– Rammer primært voksne. Sygdommen er meget arvelig, men udløses i mange tilfælde af overvægt, fysisk inaktivitet eller nogle former for medicin.

– Type 2-diabetes kan derfor i en vis grad forebygges.

– Ved type 2-diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin.

– Nogle kan opnå kontrol med blodsukkeret med kost og motion, andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinoptagelsen eller insulinproduktionen.

Mange med type 2-diabetes har på et tidspunkt brug for behandling med insulin.

Bliv kontrolleret for om du har type 2-diabetes!

Ca. 280.000 danskere, der lever med diabetes. Af dem har ca. 250.000 danskere type 2-diabetes, og omkring 60.000 af dem bor i Region Syddanmark.

76.000 danskere ved, ifølge Sundhedsdatastyrelsen, endnu ikke, at de har type 2-diabetes.

Det vurderes også, at 360.000 danskere har et forstadie til type 2-diabetes.

Der for kan der være god grund til at blive kontrolleret for diabetes, hvis man har symptomer.

Hvad er symptomerne på type 2-diabetes?

Diabetesforeningen anbefaler, at man går til lægen og bliver tjekket for type 2-diabetes, hvis man er i risikogruppen for sygdommen og kan svare ”ja” til ét eller flere af de følgende spørgsmål:

  • Har du hyppig tørst, vandladning eller kløe?
  • Er du svært overvægtig? (BMI > 30 og/eller et taljemål > 88 cm for kvinder og > 102 cm for mænd?
  • Har du en forælder eller søskende med type 2-diabetes?
  • Har du haft diabetes under din graviditet?
  • Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol?

Bestil tid i lægehuset: Bliv kontrolleret og tag imod hjælp.

Lægehuset tager på Sommerferie

Husk at forny recepter i god tid!

Sommerferie i ugerne 29+30+31

I år holder lægehuset sommerferie lukket i ugerne 29 + 30 + 31.

Ved behov for lægehjælp i de uger beder vi jer om at henvende jer til de læger som passer vores lægehus, mens vi er væk.

I uge 29 er der Lægerne Ventsel og Poulsen, torvegade 1, 5000 Odense C der passer lægehuset. Ventzel og Poulsen har telefonnummer 66 12 22 85. Deres hjemmeside finder du på adressen: www.ventzelogpoulsen.dk. I uge 30 og 31 passer Lægerne i Kongensgade og Lægerne Hunderupvej lægehuset. Du kan selv vælge, hvem du vil kontakte, hvis du har behov for lægehjælp i de 2 uger. Lægerne i Kongensgade har telefonnummer 66116466 og bor på adressen Kongensgade 27 4. sal, 5000 Odense C. Deres hjemmeside findes på www.laegerneikongensgade.dk. Lægerne Hunderupvej har telefonnummer 66131710 og deres adresse er Hunderupvej 120 st., 5230 Odense M. Deres hjemmeside findes på www.lhv.dk.

HUSK at få fornyet recepterne på din faste medicin i god tid.

Hvis du får fast medicin, så opfordrer vi dig til at sørge for, at du har medicin nok til slutningen af vores ferieperiode. Har du ikke det, så sørg for at få fornyet din recept i god tid inden.

Udenfor de nævnte klinikkers telefontid, typisk på hverdage mellem 12 og 16, kan du kontakte lægernes telefonpasning på telefon på 66 14 14 33

Vi glæder os til at se jer alle igen efter ferien.

De bedste sommerhilsner fra os i Lægehuset Gråbrødrepassagen!

Ny læge i lægehuset!

Den 2. januar starter Kristina Køstner som vikar i klinikken.

I Lægehuset Gråbrødrepassagen vil vi gerne give vores patienter den bedst mulige service. Derfor ansætter vi en ny læge i lægehuset. Den 2. januar starter speciallæge Kristina Køstner som fast vikar i praksis. Kristina er uddannet speciallæge i Almen medicin og altså fuldt uddannet praktiserende læge. Kristinas faste arbejdstider bliver mandag og torsdag. Vi ser meget frem til Kristinas start i praksis, som vil være til gavn for alle vores patienter. Du kan, når du bestiller tid, bliver spurgt om du vi ses af Kristina Køstner eller din vanlige læge. Det kan betyde at du har mulighed kommer hurtigere til. Du kan naturligvis også bestille tid direkte hos Kristina Køstner, både online og via telefonen, hvis du ønsker det.

Beskyt to med ét stik – det giver tryghed i maven !

Gravide anbefales at blive vaccineret mod kighoste og influenza

Gratis vaccination for influenza og kighoste

Gravide kan blive gratis vaccineret mod både influenza og kighoste. Når den gravide bliver vaccineret beskyttes både det nyfødte barn og sig selv. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen gravide at blive vaccineret mod både influenza og kighoste. Vaccinationerne skal sikre, at det kommende barn er beskyttet mod sygdommene i de første levemåneder, da barnet ellers er i særlig risiko for at blive alvorligt syg, hvis det bliver smittet.

Hvorfor kighoste vaccination til gravide?

Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte spædbørn i de første levemåneder, indtil barnet selv kan blive vaccineret i 3-måneders alderen og inden barnet er fuldt vaccineret ved 12-måneders alderen.

Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn. Studier har vist, at kighostevaccination kan forebygge mellem 40 og 90 % af kighostetilfælde hos spædbørn. Kighostevaccination i graviditeten påvirker ikke graviditet og fødsel negativt og giver ikke øget forekomst af komplikationer i spædbarnsalderen. Kighoste vaccinationen er også sikker i forhold til amning.

Hvorfor influenza vaccination?

Ligesom ved kighostevaccinationen er formålet med influenzavaccination i graviditeten er at beskytte både dig som gravid og dit spædbarn efter fødslen.

Spædbørn af vaccinerede mødre har lavere risiko for at blive syge med influenza i forhold til spædbørn født af mødre, der ikke er vaccineret. Virkningen hos spædbørn kan både skyldes, at de får overført antistoffer fra moderen, samtidig med at moderens risiko for at blive syg og smitte sit barn efter fødslen er mindre, når hun er vaccineret.

Hvornår skal du vaccineres?

Vaccination mod influenza og kighoste tilbydes gratis til gravide i 2. og 3. trimester og kan fx ske i forbindelse med 32. ugers undersøgelsen hos lægen. Du skal selv bestille tid hos lægen til at blive vaccineret. 

Vaccinationsperiode

Tilbuddet om gratis kighostevaccination til gravide gælder indtil videre frem til 31. december 2022.

Influenzavaccination tilbydes hvert efterår og vinter til gravide i 2. og 3. trimester.

Se filmen herunder eller læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside.


Læs mere om sund graviditet på

Sundhedsstyrrelsens hjemmeside

Bliv vaccineret hos din egen læge – vi kender dig, du kender os …

Nu starter efterårets vaccinationsindsats. Bliv vaccineret i trygge omgivelser her i lægehuset. Vi kender dig og din sygdomshistorie og du kender os. Du kan bestille tid og du skal ikke stå op i en kø.

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19 booster-vaccination til særligt udsatte og til alle på 50 år og derover. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle på 50 år og derover får en booster-vaccination mod covid-19. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at gravide, personale i sundheds- og udvalgte dele af socialområdet, samt pårørende til personer i særlig øget risiko bliver booster-vaccineret mod covid-19. Nogen personer under 50 år, som er i særlig risiko for at få et alvorligt forløb af covid-19, vil også kunne få en booster-vaccination.

Hvornår kan jeg blive vaccineret?
Vaccinationsprogrammet for covid-19 starter den 1. oktober 2022, ring og bestil tid i lægehuset. Vi tilbyder vaccination alle hverdage mellem klokken 12.45 og 15.

Sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination til særligt udsatte og til alle på 65 år og ældre.

Influenza sæsonen er på vej. Sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination til alle på 65 år og ældre. Også for influenzavaccinationen gælder det, at personer med visse kroniske sygdomme, personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet. Ydermere tilbydes børn mellem 2 og 6 år og gravide i 2. og 3. trimester vaccinationen. Tag kontakt til klinikken, hvis du er i en af risiko grupperne.

Hvornår kan jeg blive vaccineret?
Vaccinationsprogrammet for influenza starter den 1. oktober 2022, ring og bestil tid i lægehuset. Vi tilbyder vaccination alle hverdage mellem klokken 12.45 og 15.

Sundhedsstyrelsen anbefaler pneumokok vaccination til særligt udsatte og til alle på 65 år og ældre.

Vinterperioden er også sæson for pneumokoksygdom. Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. For at beskytte sårbare borgere er vaccination mod pneumokokker gratis for alle, der er fyldt 65 år, børn og voksne med nogen kroniske sygdomme og andre borgere, som er i særlig risiko. Tilbuddet gælder til og med d.15. januar 2023.

Hvornår kan jeg blive vaccineret?
Vaccinationsprogrammet for pneumokokker starter den 1. oktober 2022, ring og bestil tid i lægehuset. Vi tilbyder vaccination alle hverdage mellem klokken 12.45 og 15.

Læs mere om nyheden på

Sundhedsstyrrelsens hjemmeside

Er du en af dem der har svært ved at holde på vandet?

Der mange, der har svært ved at holde på vandet og mange ser det som en naturlig del af det at blive ældre. Det at man ikke kan holde på vandet kaldes urininkontinens og kan forekomme hos både kvinder og mænd og i mange aldersgrupper. Alle kan altså få inkontinens – unge som gamle, mænd som kvinder, høje som lave. Det kan være svært at tale om urininkontinens, men du er ikke alene og det gode budskab er at du kan få hjælp.

Inkontinens kan påvirke din livskvalitet, men der findes muligher for behandling.

Man skelner mellem to former for urininkontinens:

Ufrivillig vandladning, når man griner, hoster, nyser eller er fysisk aktiv kaldes “Stress-inkontinens”.

Hvis man får pludselig trang til at lade vandet og ikke kan udsætte det kaldes det “Trang-inkontinens” eller “Urge-inkontinens”.

Man kan godt have en blanding af stress- og tranginkontinens.

Tranginkontinens kan skyldes nerveskade, sklerose, infektion eller blærekræft.

Hos mænd kan godartet forstørret prostatakirtel også give trang-inkontinens.

Det er ubehageligt at lide af urininkontinens og det kan gøre at man isolerer sig eller undgår bestemte aktiviteter, og det kan selvsagt påvirke ens livskvalitet. Men urininkontinens kan du gøre noget ved.

Der findes gode behandlingstilbud, som kan tilpasses sværhedsgraden af og årsagen til lækagen.

Årsager – Der er forskel alt efter om du er mand eller kvinde 

Hos mænd skyldes urininkontinens ofte sygdomme eller tilstande i blærehalskirtlen (prostata). Blærehalskirtlen ligger rundt om urinrøret og lige under blæren. Med alderen kan prostata vokse. Når den bliver større kan den komme til at trykke på urinrøret. Det kan resultere i f.eks. “slap stråle” og mange små vandladninger – også ufrivillige. Hos kvinder skyldes inkontinens typisk nedsunken livmoderurinblærespasmer eller slap bækkenbund som fx efter graviditet og fødsel. Læs pjecen “Hold på vandet” om urininkontinens hos kvinder.

Vær opmærksom på, at du skal kontakte lægehuset, hvis du oplever:

Pludseligt opstået urininkontinens, blod i urinen eller smerter i blære eller urinrør


Læs mere om nyheden på

Min.medicin.dk