Inhalationmedicin

Bruger du din inhalationsmedicin rigtigt?

Du tager måske inhalationsmedicin fordi du har astma eller KOL. Måske har du et barn, som bruger eller skal til at bruge inhalationsmedicin?

Inhalationsmedicin adskiller sig fra andre typer af medicin, fordi det kræver den helt rigtige teknik at bruge medicinen. Det er ikke “bare” at sluge pillen. Inhalationsmedicin skal helt ned i lungerne for at virke rigtigt. Hvis du ikke bruger den rigtige teknik, når du tager inhalationsmedicin, så får du ikke den fulde effekt. Medicinen virker simpelthen ikke lige så godt, som den kunne.

Her på siden kan du læse lidt mere om hvordan du får den største gavn af din inhalationsmedicin.

Inhalationsmedicin skal helt ned i lungerne for at virke rigtigt. Inhalationsmedicin afskiller sig fra andre medicinformer, fordi det kræver en helt rigtige teknik for, at du får den fulde effekt af medicinen. Tager du ikke din medicin rigtigt, så virker den ikke lige så godt, som den kunne.

Ifølge apoteket.dk tager ca. hver anden deres medicin til inhalation forkert. 

Synes du det er svært at bruge en inhalator?

I Danmark oplever op mod 10 % af befolkningen vejrtrækningsbesvær som kan være symptomer på asthma. Op mod ca. 300.000 har fået stillet diagnosen astma og over 400.000 har KOL. Det betyder at ca. 700.000 danskere har en eller anden form for kronisk lungesygdom.

Flere studier har vist, at mellem 50- 80 % af patienter, som anvender inhalationsmedicin, udøver fejl i deres inhalationsteknik – så hvis du synes det er svært at bruge din inhalator, så er du

sikkert ikke alene

ca. 700.000 danskere har en eller anden form for kronisk lungesygdom – 50 – 80% anvender deres inhalator forkert

Læs mere i MINI rapporten fra region nord

Vi anbefaler, at du beder om hjælp, hvis du er itvivl. Der er ingen grund til at tage medicin, som ikke virker.

Det er helt forståeligt hvis du ikke kan finde ud af hvordan du bruger din inhalator. Der findes nemlig et væld af forskellige inhalatorer, som alle skal betjenes på forskellige måder.

Noget inhalationsmedicin skal inhaleres med et kraftigt sug, mens andet skal inåndes stille og roligt. Nogle inhalatorer skal drejes mod højre og derefter mod venstre. Noget medicin skal rystes inden brug, andet skal ikke.

I lægehuset ved vi, at det kan være en kæmpe jungle for patienter at finde rundt.

Heldigvis er der rig mulighed for at finde hjælp. Du kan f.eks. gå end på siden “min.medicin.dk” her kan du finde små videoer, som viser hvordan du bruger lige netop din inhalator.

Du kan også bestille tid hos sygeplejersken i klinikken. Hun kan instruere dig i hvordan du bedst bruger din inhalator.

Se et. eksempel på en instruktions video fra “min.medicin.dk” herunder eller gå direkte til siden.

Simple råd

Der findes grundlæggende to typer inhalatorer: pulverinhalatorer og sprayinhalatorer.

De kan have mange udformninger.

Generelt skal man bruge kraftige sug, når man bruger pulverinhalatorer, mens man omvendt skal suge stille og roligt, når det gælder sprayinhalatorer. 

Der er nogle simple råd, som du kan prøve følge først:

 • Sid eller stå med ret ryg
  Sæt dig på en stol eller sørg for at stå med ret ryg
 • Pust ud, inden du inhalerer medicinen
  Inden du trækker vejret ind og dermed får medicinen ned i dine lunger, skal du puste luft ud
 • Hold dine læber tæt om mundstykket og bøj hovedet
  Slut dine læber tæt om mundstykket. Bøj hovedet let tilbage og inhalér medicinen
 • Hold vejret efter du har taget medicinen
  Hold vejret 5-10 sek. efter, du har taget din medicin
 • … og til slut: skyl mund eller børst tænder efter du har taget medicinen
  på den måde undgår du infektion, som f.eks. svamp i munden

Få faste rutiner:

 • Husk altid at tage din medicin, også selvom du ikke lige synes, at den virker
 • Stil din medicin et sted, så du husker den
  eller indstil en alarm på f.eks. din telefon, så du ikke glemmer den
 • Lav dine egne huskeregler for, hvilken medicin der bruges til hvad
 • Opbevar din medicin mange forskellige steder fx på arbejdet, i lommen eller i sports-tasken.
  På den måde kan du altid let få fat på den

Børn og inhalationsmedicin

Alle forældre ved, hvor svært det kan være at give børn medicin. Det allervigtigste er, at et sygt barn tager den medicin som er nødvendig. Hvis dit barn endnu er for lille til selv at tage sin medicin, så husk at det IKKE er et overgreb at give dit barn medicin, som selvom det måske kan føles sådan.

Barnet vil muligvis forsøge at undvige, men her skal du som forælder styre situationen og sørge for, at barnet alligevel får sin medicin.

Vær dog samtidig kærlig og aldrig hård eller truende – dit barn skal ikke straffes, fordi det prøver at slippe. Prøv at vende situationen til en positiv oplevelse – lov f.eks. barnet at få en belønning bagefter. Husk også altid at rose dit barn, efter det har taget medicinen.

Husk at fortælle dit barn, hvad der skal ske.

For at skabe tryghed omkring situationen, er det vigtigt, at både du som forælder og dit barn ved, hvorfor, der skal tages medicin og hvordan det skal gøres. Spørg i klinikken, hvis du er i tvivl eller bestil tid til instruktion.

Forbered så vidt muligt altid dit barn på, hvad der skal foregå. Til små børn bruges ofte “Spacere”, større børn med god vejledning godt bruge almindelige inhalatorer. For større børn er det også vigtigt, at du altid giver reelle oplysninger og inddrager barnet. Det giver det bedste resultat, men det forbereder også barnet på selv at skulle tage medicin på et tidspunkt.

I filmen herunder kan du se speciallæge og phd. i børnesygdomme Nilo Følsgaard fra “www.Laegerformidler.dk” vise hvordan man giver inhalationsmedicin til små børn med astma.

Er du stadig i tvivl?

Hvis du stadig er i tvivl, så er det en god idé at bestille tid hos sygeplejersken, som kan instruere dig i hvordan du bedst bruger din inhalator.