Beskyt to med ét stik – det giver tryghed i maven !

Gravide anbefales at blive vaccineret mod kighoste og influenza

Gratis vaccination for influenza og kighoste

Gravide kan blive gratis vaccineret mod både influenza og kighoste. Når den gravide bliver vaccineret beskyttes både det nyfødte barn og sig selv. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen gravide at blive vaccineret mod både influenza og kighoste. Vaccinationerne skal sikre, at det kommende barn er beskyttet mod sygdommene i de første levemåneder, da barnet ellers er i særlig risiko for at blive alvorligt syg, hvis det bliver smittet.

Hvorfor kighoste vaccination til gravide?

Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte spædbørn i de første levemåneder, indtil barnet selv kan blive vaccineret i 3-måneders alderen og inden barnet er fuldt vaccineret ved 12-måneders alderen.

Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn. Studier har vist, at kighostevaccination kan forebygge mellem 40 og 90 % af kighostetilfælde hos spædbørn. Kighostevaccination i graviditeten påvirker ikke graviditet og fødsel negativt og giver ikke øget forekomst af komplikationer i spædbarnsalderen. Kighoste vaccinationen er også sikker i forhold til amning.

Hvorfor influenza vaccination?

Ligesom ved kighostevaccinationen er formålet med influenzavaccination i graviditeten er at beskytte både dig som gravid og dit spædbarn efter fødslen.

Spædbørn af vaccinerede mødre har lavere risiko for at blive syge med influenza i forhold til spædbørn født af mødre, der ikke er vaccineret. Virkningen hos spædbørn kan både skyldes, at de får overført antistoffer fra moderen, samtidig med at moderens risiko for at blive syg og smitte sit barn efter fødslen er mindre, når hun er vaccineret.

Hvornår skal du vaccineres?

Vaccination mod influenza og kighoste tilbydes gratis til gravide i 2. og 3. trimester og kan fx ske i forbindelse med 32. ugers undersøgelsen hos lægen. Du skal selv bestille tid hos lægen til at blive vaccineret. 

Vaccinationsperiode

Tilbuddet om gratis kighostevaccination til gravide gælder indtil videre frem til 31. december 2022.

Influenzavaccination tilbydes hvert efterår og vinter til gravide i 2. og 3. trimester.

Se filmen herunder eller læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside.


Læs mere om sund graviditet på

Sundhedsstyrrelsens hjemmeside