Rejsevaccinationer

Rejsevaccinationer

Centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE)

Sygdom:

TBE virus findes hos rådyr, mus og husdyr, f.eks. katte, og kan overføres til skovflåter, når disse bider og suger dyrenes blod. Dernæst kan flåten ved et nyt bid overføre virus til mennesker. Smitte fra menneske til menneske sker ikke. Flåterne er findes især og er aktive fra april / maj til oktober / november, med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Risikoen for at får TBE afhænger af varighed af ophold i områder med TBE, udendørs aktiviteter og alder. Personer der opholder sig i endemiske områder og har fritidsaktiviteter, som jagt, orienteringsløb, campering, vandreture, cykling, kano- og kajakture, hvor man bevæger sig udenfor stier og færdes i skov eller krat har risiko for at blive smittet med TBE virus.

Sygdommen er udbredt i områder af Skandinavien og i Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan og i visse dele af Tyskland og Østrig. Udbredelse af Centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE) – ECDC.europa.

Ca. 25% af TBE-smittede får klinisk sygdom (“sommerinfluenza”), og ca. 25% af disse udvikler sig til hjernebetændelse (encephalitis). Omkring 30% af indlagte TBE-patienter kan få årelange følgevirkninger såsom lammelser af arm, neuropsykiatriske forandringer eller indlæringsvanskeligheder.

Man skønner, at der årligt er ét tilfælde pr. 30.000 indbyggere i de områder, hvor sygdommen findes. I Sverige regner man med op til ca. ét tilfælde pr. 10.000 indbyggere i Mälaren. I perioden 2013-2018 er der i Danmark påvist 27 tilfælde af infektion med TBE. Heraf var seks smittet på Bornholm, 13 var smittet i Sverige og seks var smittet i øvrige udland og de to i Danmark uden for Bornholm (Fyn og Jylland).

Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Vaccine:

Vaccinerne Ticovac og Ticovac Junior indeholder inaktiveret virus.

Der gives i alt tre doser med et anbefalet interval på 1 til 3 mdr. mellem første og anden dosis. Tredje dosis er en booster, som gives mellem 5 og 12 måneder efter anden vaccination. Efter fuldført grundvaccination opnås 3 års beskyttelse.

Udover allergi over for indholdsstoffer er der ingen kontraindikationer mod vaccination, men man skal være forsigtighed ved vaccination af personer med kendt nervesygdomme (neurologiske forstyrrelser).