HPV vaccinationerne

Om vaccinationerne, der kan beskytte dit barn mod kræft

Vaccinen er mod Human papillomavirus (HPV) som kan give blandt andet livmoderhalskræft og analkræft

Barnet skal have 1 stik af 2 omgange.

Barnet får den første vaccine når det fylder 12 år og endnu en vaccine ca. 5 måneder efter.

Hvilke sygdomme er vaccinationerne med til at forhindre?

HPV (humant papillomavirus)

Livmoderhalskræft og analkræft skyldes bestemte typer af vortevirus, human papillomavirus, også kaldet HPV. Dette virus kan også give andre sygdomme heriblandt kræft i penis, skede, mund og svælg.

HPV-virus smitter ved seksuel kontakt. HPV-virus er meget almindelige – især blandt unge. Man mærker ikke, at man er smittet, og hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv. Hos nogle bliver virus dog ved med at være der. Her kan de føre til celleforandringer, som mange år senere kan give kræft. Vaccination beskytter mod to af de typer HPV, der er årsag til ca. 90 % af tilfældene af livmoderhalskræft. Med HPV-vaccination kan man også undgå 85 % af alle tilfælde af analkræft og 90 % af alle tilfælde af kønsvorter.

Da HPV-vaccination ikke beskytter mod alle tilfælde af livmoderhalskræft og analkræft skal man alligevel være opmærksom på symptomer på disse sygdomme. Kvinder bliver derfor fortsat tilbudt undersøgelse for eventuelle celleforandringer i livmoderhalsen, fra de er fyldt 23 år. Gennem dette screeningsprogram kan man finde og behandle forstadier til sygdommen, inden de udvikler sig til kræft.

Med HPV vaccinationen har vi for første gang fået en måde hvorpå vi kan beskytte kvinder og mænd mod visse kræftformer. Det er en god ting.

Alligevel har der været megen diskussion og usikkerhed omkring netop HPV vaccinationen.

Læs mere

Læs mere om HPV vaccinationen på STOPHPV.dk