Rejsevaccinationer

Japansk hjernebetændelse (JHB)

Sygdom:

Japansk hjernebetændelse (JHB) skyldes infektion med Japansk Encephalitis Virus (JEV), som er et flavivirus i familie med gul feber virus.

Sygdommen er udbredt i store dele af Asien, men også den nordlige del af Australien: Udbredelse Japansk hjernebetændelse – WHO

JEV findes overvejende hos grise og vandfugle, men kan overføres til mennesker via stik af myg tilhørende arten Culex. Risikoen for at få JHB er derfor størst ved ophold i landområder og der er ved længerevarende ophold i byområder normalt normalt meget lille risiko. Det er kun 1 ud af 25-200 af de der bliver smittet, der udvikler hjernebetændelse, men risikoen stiger med alderen. 

JHB er dog en yderst alvorlig sygdom med en dødelig på 20-30% og af de der overlever har 50-60% hjerneskader og varige neurologiske mén.

Generelt er risikoen for at få JHB begrænset. Der er dog beskrevet to tilfælde af JHB hos danske rejsende efter kortvarig ophold henholdsvis på Bali og i Cambodja. I visse områder, fx Thailand, er risikoen størst i regntiden, der normalt strækker sig fra maj-oktober. Der er ind imellem epidemier med JHB hvor risikoen for smitte kan stige til 1:5.000 per måned.

Vaccine:

Vaccinen Ixiaro®, indeholder inaktiveret JEV dyrket på veroceller.

Til børn >3 år og voksne omfatter primærvaccination to doser (0,5 ml) givet med 28 dages interval. Børn >2 mdr-3 år kan vaccineres med halv dosis (0,25 ml) med samme interval. 

Ved forsat risiko for JHB anbefales en revaccination efter 12-24 mdr. Beskyttelsen efter en booster-dosis er 10 år. Det er vist at personer, der er primærvaccineret med den tidligere anvendte japansk encephalitis vaccine (JE-VAX), kan revaccineres med en enkelt dosis Ixiaro®, helt op til 20 år efter primær vaccination.

Voksne mellem 18-65 år har mulighed for, at blive vaccineret i et fremskyndet program med to doser givet med 1 uges interval. Derefter er man dækket 1 år. En booster-dosis kan også her være tilrådelig ved fortsat risiko.

Fraset allergi over for indholdsstoffer er der ingen kontraindikationer mod vaccination.

Rejsende kan reducere risikoen for at få JHB ved at beskytte sig mod myggestik. Vaccination mod JHB anbefales efter individuel rådgivning, men oftest ved mere end 28 dages ophold i områder med transmission af JHB. Der er størst risiko ved ophold i fugtige landområder med grisehold og vadefugle. Samt ved ophold i områder med pågående epidemi.