MFR Vaccinationerne

Om vaccinationerne

Vaccinen er en kombineret vaccine mod både Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde. 

Barnet skal have 1 stik.

Vaccinen gives når barnet bliver 15 måneder og 4 år gammelt.

Barnet vaccineres 2. gang typisk samtidig med 4 års børneundersøgelsen.

Hvis barnet ikke har fået vaccinen de planlagte 2 gange, gives vaccinen anden gang, når barnet bliver 12 år gammelt.

Hvilke sygdomme er vaccinationerne med til at forhindre?

Mæslinger

Mæslinger skyldes det meget smitsomme virus morbillivirus. I sjældne tilfælde kan der opstå alvorlige komplikationer som hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade, døvhed og i værste fald dødsfald. Sygdommen begynder som regel med høj feber og forkølelse. Desuden ses et rødplettet udslæt efter 3-4 dage. Barnet får ofte også følgesygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse. Næsten alle børn i Danmark fik mæslinger, før vi indførte vaccination. Sygdommen har i mange år været sjælden i Danmark. Den er dog fortsat udbredt i mange lande, herunder lande i Europa. I 2011 og 2015 blev Danmark ramt af udbrud af mæslinger. Epidemier i Europa har medført hundredevis af dødsfald blandt ellers raske børn, og WHO har som mål at eliminere mæslinger i Europa.

Fåresyge

Fåresyge skyldes parotitisvirus, der er mindre smitsomt end mæslinger. Virus giver betændelse og hævelse i spytkirtlerne, let feber og utilpashed. Op mod 10 % af de smittede kan få en mildere hjernehindebetændelse (meningitis). Enkelte børn bliver døve på det ene øre. Hos drenge i og efter puberteten kan fåresyge give betændelse i testiklerne. Det kan medføre nedsat sæddannelse – enten forbigående eller varigt, hvilket kan resultere i, at de får eller risikerer at få sværere ved at få børn.

Røde hunde

Røde hunde er hos børn en mild sygdom, der skyldes rubellavirus. Sygdommen hos børn begynder ofte med forkølelsessymptomer og let feber. Efter et døgns tid kan lymfeknuderne i nakken blive ømme og hævede, og barnet kan få udslæt. Udslættet er småplettet og svagt rødt, og det forsvinder igen i løbet af 2-3 dage. Vaccination mod røde hunde skal først og fremmest forhindre, at børn smitter gravide. En kvinde risikerer nemlig at føde et barn med misdannelser som øjenskader, høreskader, hjerne- eller hjerteskader, hvis hun får røde hunde i første halvdel af graviditeten. Mange andre virussygdomme ligner røde hunde. Derfor kan en voksen kvinde ikke vide, om hun har haft sygdommen. Det er årsagen til, at vi tilbyder alle børn vaccination mod røde hunde. Kvinder kan gratis få tilbud om MFR-vaccination (mod blandt andet røde hunde), hvis de er fyldt 18 år og ikke allerede er vaccinerede.